Καλως ηλθατε στο ιστολογιο μου!Καλη διαμονη.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Για το νεο μας γηπεδο...


Η υψηλή αρχιτεκτονική κατακτά τα γήπεδα
Μετά τη Λάρισα, και ο Πανιώνιος εμπιστεύεται μεγάλο αθηναϊκό γραφείο

Του Δημητρη Ρηγοπουλου

Αθλητισμός και αρχιτεκτονική δεν είχαν ποτέ τις καλύτερες σχέσεις στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι ύστερα από Ολυμπιακούς Αγώνες και τέσσερα ολοκαίνουργια γήπεδα (Καραϊσκάκη, Πανθεσσαλικό, Παγκρήτιο, Παμπελοποννησιακό) οι Ελληνες που γνωρίζουν τα ονόματα των αρχιτεκτόνων οι οποίοι σχεδίασαν τις νέες υποδομές θα πρέπει να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μοναδική εξαίρεση η εκκωφαντική υπερπροβολή του Σαντιάγο Καλατράβα και οι σπουδαίες παρεμβάσεις του στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου, σε μια προσπάθεια να αποσιωπηθεί η απουσία της αρχιτεκτονικής από τα περισσότερα κατασκευαστικά projects του 2004 ή να υποτιμηθεί η συμβολή της, όπου υπήρξε.

Αλλά ακόμα και σε εποχές κρίσης, τα πράγματα αλλάζουν. Σε λίγες ημέρες ο Πανιώνιος ΓΣΣ θα παρουσιάσει τα τελικά του σχέδια για τις νέες εγκαταστάσεις της ομάδας (ΠΑΕ και Ερασιτέχνη) που θα κατασκευαστούν μετά την κατεδάφιση του σημερινού σταδίου της Νέας Σμύρνης.

Η είδηση δεν είναι τόσο ότι ο Πανιώνιος επιχειρεί με αποκλειστικά δικά του κεφάλαια να οραματιστεί μια νέα εποχή για τον εαυτό του. Αλλά ότι εμπιστεύεται αυτό το νέο κεφάλαιο της μεγάλης του ιστορίας σε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας (του Θεοφάνη Μπομπότη), όπως ακριβώς το έπραξε πριν από λίγα χρόνια και η ΠΑΕ Λάρισα όταν ανέθεσε στο γραφείο του Δημήτρη και της Νέλλας Ποτηροπούλου τον σχεδιασμό του νέου γηπέδου της ομάδας και το οποίο σήμερα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.

Στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Πανιώνιος, Κωνσταντίνο Τσακίρη, δεν αρέσουν οι αναφορές περί «νέου γηπέδου». Το εξηγεί ο ίδιος: «Εμείς δεν πάμε να φτιάξουμε απλά ένα νέο γήπεδο για το ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά σχεδιάζουμε αθλητικό κέντρο ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες των 1.600 αθλητών μας». Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Να «χωρέσει» στην καρδιά ενός πυκνοδομημένου αστικού ιστού ποδοσφαιρικό γήπεδο 12.350 θέσεων, δύο κλειστά γήπεδα, δύο κολυμβητήρια, αίθουσες άθλησης, εκθεσιακό χώρο καθώς κι ένα μικρό εμπορικό κέντρο με καταστήματα και γραφεία.

Η βασική αρχιτεκτονική χειρονομία είναι το ενιαίο κέλυφος-στέγαστρο (σε κεκλιμένη μορφή), που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως «τοπόσημο» για την περιοχή. Στη νότια πλευρά χωροθετήθηκαν δύο ορθογωνικοί όγκοι που φιλοξενούν τα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης ως διακριτές ένθετες μορφές στον ενιαίο πτυχωτό όγκο του στεγασμένου γηπέδου. Επίσης προβλέπεται υπόγειος χώρος στάθμευσης για 800 αυτοκίνητα. Οσο για το χρονοδιάγραμμα, θα χρειαστεί ένας χρόνος τουλάχιστον για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Βασικός παράγοντας για την υλοποίηση του έργου είναι το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, από το οποίο θα εξαρτηθεί η σύναψη των απαραίτητων δανείων και η εμπορική αξιοποίηση του συγκροτήματος.(πηγη www.kathimerini.gr)