Καλως ηλθατε στο ιστολογιο μου!Καλη διαμονη.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Εκει που πραγματικα ανηκουμε...


Μετά την αποτρόπαια δολοφονία των 3 υπαλλήλων της Marfin Bank, η πιο εντυπωσιακή είδηση της 5ης Μαίου του 2010 είναι ηταξιδιωτική οδηγία της βουλγαρικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της, με την οποία τους καλεί να αποφύγουν τα ταξίδια στην Ελλάδα. Μόλις μερικά χρόνια μετά το «Προσεχώς Βουλγάρες» , το περιστατικό επισφράγισε την καθοδική πορεία της χώρας, τοποθετώντας μας γεωπολιτικά εκεί που μας αξίζει και εκει που πραγματικα ανηκουμε>>κάπου μεταξύ Βουλγαρίας και Αλβανίας.

Γιατί στην πραγματικότητα η 5η Μαίου θα εγγραφεί στην ελληνική ιστορία ως μια μέρα με 3 δολοφονίες και μια κηδεία. .

Οσο για την κηδεία, αυτή αφορά την ίδια την Ελλάδα. Ο ασθενής ήταν ήδη σε κώμα και συντηρείτο διασωληνωμένος με την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η γενική απεργία ήταν το ύστατο τεστ στο οποίο οι γιατροί είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους ότι ίσως υπάρξει ανάκαμψη. Φυσικά θα υπήρχαν διαμαρτυρίες και σοβαρές, αλλά το ερώτημα ήταν αν θα μπορουσε η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση. Η κακή μέρα από το πρωί φάνηκε: σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις, ίσως οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Ηταν ήδη σαφές ότι μεγάλες μερίδες του πληθυσμού απορρίπτουν ένα πακέτο μέτρων που υπόσχεται μόνο φτώχεια και ανεργία. Αν οι δολοφόνοι- προβοκάτορες δεν είχαν βάλει το χέρι τους μεταθέτοντας την συζήτηση από το ΔΝΤ στο έγκλημα, η κυβέρνηση θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση από την επόμενη μέρα.

Το τεστ έληξε με παταγώδη αποτυχία κάπου στις 2 το μεσημέρι,όταν 2 αθώοι νέοι και μια έγκυος γυναίκα πλήρωσαν με την ζωή τους την πλήρη αδυναμία της αστυνομίας να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη.

Τα αποτελέσματα του τεστ έκαναν γρήγορα τον γύρο του κόσμου, η Βρετανία απαγόρευσε ακόμη και τις αεροπορικές πτήσεις προς την Ελλάδα μέχρι να σταματήσει η αναταραχή. «Παίρνουν τα λεφτά μας, και ορίστε τι κάνουν», σχολίαζαν ήδη οι γερμανικές εφημερίδες. Κανονικά, αν δεν φοβόνταν την εξαπλωση της ασθένειας στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ευρωπαικές κυβερνήσεις δεν θα δάνειζαν στην Ελλάδα ούτε δραχμή. Η απάντηση όμως στο βασικό ερώτημα-αν η Ελλάδα θα μπορέσει να βγάλει πέρα το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας- έχει πλέον δοθεί.. Αν δεν χρεωκοπήσει τώρα, η χώρα θα καταρεύσει αφού μασουλήσει με τα σαπισμένα της δόντια τα 100 και πάνω δις του δανείου. Τα spread δεν πρόκειται να πέσουν ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Οι επικήδειοι εκφωνήθηκαν στην συνεδρίαση της Βουλής που επακολούθησε, στην οποία οι πολιτικοί αρχηγοί συναγωνίστηκαν στο παιχνίδι «ποιός είναι ο πιο κατώτερος των περιστάσεων». Ο πρωθυπουργός λίγο πολύ είπε ότι και αυτός είναι οργισμένος με τα μέτρα που..ο ίδιος πήρε αλλά συνιστά ειρηνικές διαμαρτυρίες και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους ξέχασαν να αναφερθούν στο τραγικό συμβάν και άρχισαν να αλληκατηγορούνται εκφωνόντας τους συνηθισμένους μονόλογους. Η εικόνα θύμιζε κοινοβουλευτική εκδοχή του Τιτανικού: γιατί στην επίθεση εναντίον της Βουλής που είχε προηγηθεί δεν είχαν πάρει μέρος οι γνωστοί άγνωστοι φασιστο-κουκουλοφόροι. Αυτοί που φώναζαν «να καεί να καεί το μπ.. η Βουλή» ήταν κανονικοί άνθρωποι, εργαζόμενοι με ξέσκεπα τα πρόσωπα , αλλά όταν ο πολιτικός κόσμος το συνειδητοποιήσει θα είναι πολύ αργά.

Το αντίδοτο που συμφωνήθηκε ήταν μια πρόσκληση για χοροεσπερίδα στην γέφυρα του Τιτανικού: είναι προφανές ότι η χώρα έχει χρεωκοπήσει σε όλα τα επίπεδα, από το κοινωνικό και το ηθικό ως το αισθητικό και το πολιτικό, και γι αυτό η σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν πρόκειται να λύσει το παραμικρό πρόβλημα. Εχουμε μπει σε μια βαθιά κρίση που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, πολιτικά κοινωνικά και οικονομικά. Ούτε Βούλγαρος τουρίστας δεν πρόκειται να επισκεφθεί μια χώρα όπου καίνε τους ανθρώπους στα καλά καθούμενα. Η 5η Μαίου βεβαίωσε κάτι που διαγραφόταν από καιρό: με το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, το φέρετρο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας θα πέσει στον τάφο με πάταγο.(πηγη>>www.tvxs.gr)