Καλως ηλθατε στο ιστολογιο μου!Καλη διαμονη.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Oλη η συνεντευξη Stahre

``Ποιος ήταν υπεύθυνος για τον καλοκαιρινό μεταγραφικό-σχεδιασμό;

«Οταν ήρθα στην ομάδα, βρήκα τον Γιώργο Κιντή και τον Γενς Μπάνγκσμπο. Οταν ήρθαμε σε συμφωνία, ο κ. Κιντής μου είπε ότι πρέπει να πουλήσουμε κάποιους παίκτες. Η τελική απόφαση για το ποιοι θα έρθουν και ποιοι θα φύγουν ήταν του κ. Μπάνγκσμπο! Ηταν ο τεχνικός διευθυντής».



Ναι, αλλά εσείς ήσασταν ο προπονητής.

«Ασφαλώς».



Πόσο λογικό είναι να φεύγουν παίκτες, και μάλιστα με συμβόλαια, όπως μεταξύ άλλων οι Σκούφαλης, Νικολάου, χωρίς πρώτα να έχεις βρεις τους αντικαταστάτες τους;

«Εγώ δεν τους ήξερα και δεν είχα άποψη. Ωστόσο, όταν ήρθα στην ομάδα οι αποφάσεις είχαν ήδη παρθεί! Και μετά πήραμε αποφάσεις για τους νέους παίκτες, όπως τους Λουκίνα, Σίμωση, τον Μπουβάλ, ο οποίος πήγε στην Πολωνία, αλλά και για κάποιους άλλους ποδοσφαιριστές, για τους οποίους συμφώνησα κι εγώ να φύγουν».


Ο Εστογιανόφ;

«Μου είπαν ότι ανήκει σε διαφορετική κατηγορία και πως έπρεπε να παραχωρηθεί για οικονομικούς λόγους».



Και τι στράβωσε στην πορεία;

«Θέλαμε να έρθουν καινούργιοι παίκτες για να ενισχύσουμε την ομάδα, αλλά δεν ήταν εύκολο να βρούμε, επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα χρήματα! Γι' αυτό και ψάχναμε ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές για να βελτιώσουμε την ομάδα».



Ποιος έφερε τους Φουνγκουάγιο, Πούπο, Οκπάκο, Οκόρο και τους υπόλοιπους Αφρικανούς και μη που δοκιμάστηκαν στον Πανιώνιο;

«Ο κ. Κιντής, αλλά ξέρω ότι το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας τους είχε δει νωρίτερα και είχε δώσει την έγκρισή του»!



Για όλους;

«Ναι!».



Πώς είναι δυνατόν να χτιστεί η ομάδα μέσα από δοκιμές αντί να συμβεί το αντίθετο. Δηλαδή να πάρεις παίκτες έμπειρους και μετά να κάνεις όσες δοκιμές θέλεις, μήπως και σταθείς τυχερός;

«Εχεις δίκιο! Το θέμα ήταν ότι χρειαζόμασταν κάποιους παίκτες να μας βοηθήσουν άμεσα κι όχι σε βάθος χρόνου. Ορισμένοι απ' αυτούς είναι καλοί παίκτες, αλλά χρειάζονταν χρόνο και δεν υπήρχε σε εμάς. Συν τοις άλλοις, ήρθαν πολύ αργά στην ομάδα! Αυτό ήταν το πρόβλημα. Ξεμείναμε από χρόνο»!



Μόνο που εσείς, ο κ. Κιντής και ο κ. Μπάνγκσμπο αναλάβατε από τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο την ομάδα και υπήρχε άφθονος χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις...

«Δεν ξέρω τι έγινε. Οταν αναζητούσαμε παίκτες, κάπου στην πορεία χάσαμε τη δομή! Και ταυτόχρονα είχαμε πολλούς ποδοσφαιριστές. Μετά διαπίστωσα ότι όλο αυτό το σκηνικό που διαδραματιζόταν επηρέαζε και τους υπόλοιπους παίκτες. Δεν μπορούσε να γίνει σωστή δουλειά. Αλλά αυτό ήταν δικαιολογία!».



Από ποιους;

«Απ' όλους στον σύλλογο. Οταν έρχονται καινούργιοι παίκτες στην ομάδα, είναι εύκολο να τα φορτώνουμε όλα σε αυτούς».



Δώσατε την έγκρισή σας για όλες τις μεταγραφές; Γνωρίζατε τους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα;

«Είχα ενημερωθεί για όλους τους παίκτες. Για παράδειγμα, ήμουν σίγουρος για τον Μάχο. Μετά ήρθε και δοκιμάστηκε ο Κεντρέ για κεντρικός αμυντικός, αλλά δεν τον πήραμε, επειδή οι γιατροί δεν ήταν σίγουροι».



Ναι, αλλά ο Κεντρέ έμεινε περίπου ένα μήνα! Μήπως το πρόβλημα ήταν η διαφορά στο οικονομικό κι όχι τα ιατρικά τεστ; Και πώς γίνεται μετά να μην αποκτηθεί καθόλου κεντρικός αμυντικός;

«Ολα μαζί έφταιγαν! Τα λεφτά, η αγωνιστική απραξία του, η ηλικία του, ήταν και λίγο αργός. Οι γιατροί μάς είπαν ότι είχε πρόβλημα. Ενημερώθηκε ο κ. Μπάνγκσμπο και τον έκοψε. Η τελική απόφαση για όλους τους παίκτες ήταν του κ. Μπάνγκσμπο σε συνεννόηση με τον κ. Κιντή».



Τότε γιατί άναψε το «πράσινο φως» για τον Βαζ Τε;

«Ο Βαζ Τε ήταν ικανός παίκτης, με μεγάλες δυνατότητες. Είχε παίξει περίπου 40 με 50 παιχνίδια στην Αγγλία».



Ναι, αλλά είχε μόλις τρεις συμμετοχές τα τελευταία τρία χρόνια και ήταν παντού γνωστό ότι είχε πρόβλημα στα γόνατά του.

«Τον πήγαμε στην Ιταλία για εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Οι γιατροί μας άναψαν το "πράσινο φως". Και το έδειξε στα παιχνίδια που έπαιξε. Στο τέλος ο κ. Μπάνγσκμπο είπε "ναι". Αποφασίζαμε όλοι μαζί. Αλλά ο πρόεδρος είναι πάντα ο πρόεδρος! Κι έπειτα ο κ. Μπάνγκσμπο ήταν ο τεχνικός διευθυντής κι εγώ ο προπονητής. Οπότε σε μερικές περιπτώσεις έδωσα τη συγκατάθεσή μου. Σε άλλες δεν ήμουν σίγουρος. Το πρόβλημα ήταν ότι συμβιβαστήκαμε! Για παράδειγμα, θέλαμε έναν καλό αριστερό μπακ. Συμφώνησα για τον Φουνγκουάγιο, αλλά για εναλλακτική λύση. Οχι για πρώτη επιλογή. Υπήρχαν οι Κοντοές, Γιόνσον, αλλά δεν υπήρχαν άλλες λύσεις ούτε τα χρήματα για να φέρουμε κάποιον. Πήραμε τον Φουνγκουάγιο και συμβιβαστήκαμε, επαναπαυθήκαμε. Αυτό ήταν το πρόβλημα. Μας πρότειναν παίκτες, αλλά δεν είχαμε λεφτά για να τους πάρουμε».



Τα συζητήσατε όλα αυτά που λέτε με τους κ. Κιντή, Μπάνγσκμπο;

«Ναι, συνέχεια. Συμφωνούσαν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Συμβιβαστήκαμε με την όλη κατάσταση».



Γιατί δεν ορθώσατε ανάστημα στις συνεντεύξεις Τύπου;

«Δεν είναι ο χαρακτήρας μου να κατηγορώ και να μεταφέρω αλλού τις ευθύνες. Πόσω μάλλον τους συνεργάτες μου. Ούτε τώρα θα το κάνω. Ολοι μαζί αποφασίζαμε».



Με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη μιλήσατε για όσα συνέβαιναν στην ομάδα;

«Οχι. Απλώς τον είχα γνωρίσει. Δεν ανακατευόταν».Ζητήσατε δικούς σας παίκτες και ποιους;

«Ναι. Αλλά δεν έχει σημασία να πω».

Τον Μουτούμπα;

«Ναι, αλλά δεν υπήρχε χρόνος να τον πάρουμε».

Πώς να γίνει αυτό όταν είχε ήδη υπογράψει στη Βιντεότον;

«Γι' αυτό λέω ότι δεν υπήρχε χρόνος»!

Είναι αλήθεια ότι άλλους περιμένατε την τελευταία μέρα και ξαφνικά είδατε τους Ρίσγκαρντ, Παρτούς;

«Ναι! Κοίταξε, το πρόβλημα δεν ήταν οι Ρίσγκαρντ, Παρτούς, αλλά το ότι τους πήραμε αναγκαστικά, επειδή δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλους παίκτες! Και δεν ήμασταν σίγουροι γι' αυτούς! Τους πήραμε όπως και να είχε κι αυτό ήταν πρόβλημα. Στο τέλος της ημέρας όλα έχουν να κάνουν με τα χρήματα. Το όνομα του Ρίσγκαρντ συζητήθηκε την τελευταία μέρα! Επίσης, πιστεύαμε ότι με το να πουλήσουμε κάποιους, θα παίρναμε καινούργιους. Ωστόσο, ο κ. Κιντής δεν ήθελε να πουλήσουμε τον Μανιάτη, τον Κουμόρτζι ή τον Ριέρα. Για τον Μανιάτη ήρθε μια πρόταση από ομάδα του Βελγίου, την οποία απέρριψε. Για τον Ριέρα δεν έγινε καμία κουβέντα».

Πώς είναι δυνατόν να έχει η ομάδα ένα σωρό χαφ κι όχι, ας πούμε, δημιουργικό παίκτη ή γνήσιο σέντερ φορ; Ξέχωρα από το ότι παραμένουν κενά και σε άλλες θέσεις...

«Θέλαμε επιθετικό, στόπερ, ακραίους κ.ά. Αλλά δεν είχαμε λεφτά. Βρήκαμε τον Σαλαλί, ο οποίος είναι καλός παίκτης».

Είναι 21 ετών, χωρίς παραστάσεις. Περιμένατε να πάρει την ομάδα στις πλάτες του;

«Δεν είχαμε λεφτά!».

Γιατί χρησιμοποιούσατε τον Μανιάτη αμυντικό χαφ, παρ' ότι υπήρχαν και άλλοι;

«Όταν ήρθα στον σύλλογο δεν είχε τη σωστή νοοτροπία. Μπόρεσα και τον άλλαξα. Τον έκανα να διευρύνει την αγωνιστική σκέψη του. Τόσο στην προετοιμασία όσο και στα παιχνίδια ήταν άψογος. Μετά ήρθε ο Οκπάκο. Είπα "ναι" στην απόκτησή του, αλλά ήθελε χρόνο. Συν τοις άλλοις, ο Μανιάτης ήταν καλύτερος από τους άλλους. Όπως είπα και νωρίτερα, χάσαμε τη δομή στην πορεία».

Πώς εξηγείτε ότι από τις περίπου 15 μεταγραφές που έγιναν, μόνον ο Μάχο, άντε και ο Σαλαλί, βγήκαν; Και πώς είναι δυνατόν έτσι να πάει καλά η ομάδα;

«Δεν είναι καλό»!

Αληθεύει ότι στις διαπραγματεύσεις της αποζημίωσης θέλατε να παραμείνετε και προτείνατε να αναλάβετε την ομάδα Νέων;

«Μου αρέσουν πολύ η Αθήνα κι ο Πανιώνιος. Και ένιωθα ότι μπορούσα να εργαστώ σε αυτό το περιβάλλον. Ηταν ιδανικό. Είναι αλήθεια ότι ήμουν πρόθυμος να το συζητήσω μέχρι να βρω κάποια καινούργια δουλειά! Είμαι νέος, φιλόδοξος άνθρωπος και λατρεύω τη δουλειά μου. Υπήρξαν συζητήσεις γι' αυτό, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι. Στο ποδόσφαιρο όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

Σας άρεσε το ποδόσφαιρο που έπαιζε ο Πανιώνιος υπό την καθοδήγησή σας;

«Ναι, αλλά σταθήκαμε και άτυχοι».

Το μέλλον σας;

«Θα παραμείνω στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα τελειώσουν τα παιδιά μου τη σχολική χρονιά. Θέλω να δουλέψω σε υψηλό επίπεδο. Είχα προτάσεις από τη Σουηδία, αλλά δεν με καλύπτουν. Λατρεύω το μεσογειακό ταμπεραμέντο των Ελλήνων οπαδών. Επικρατεί τρέλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και μου αρέσουν το πάθος και οι απαιτήσεις του πρωταθλήματος. Στόχος μου είναι να υπάρξω ξανά προπονητής στον Πανιώνιο! Ξέρω ότι είμαι ικανός και είμαι σίγουρος ότι μια μέρα θα συμβεί πάλι»!

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μπάνγκσμπο έβγαζε την ενδεκάδα ή έκανε τις αλλαγές;

«Όλες οι αποφάσεις για την ενδεκάδα ήταν δικές μου. Ο κ. Κιντής ποτέ δεν μου είπε ποιον να βάλω ή να βγάλω. Στον κ. Μπάνγκσμπο άρεσε να λέει τη γνώμη του! Δεν το έκανε, όμως, με κακό σκοπό, αλλά με στόχο να βοηθήσει την ομάδα».

Άρα παρέμβαινε…

«Ναι! Μπορείς να το πεις έτσι».

Πόσο ήταν εφικτό να λειτουργήσει το όλο εγχείρημα από τη στιγμή που έδρευε στη Δανία κι ερχόταν αραιά και πού στην Ελλάδα;

«Είχε τη γνώμη του, αλλά δεν ήταν οι γνώμες του το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν ότι εγώ δούλευα 24 ώρες με την ομάδα σε καθημερινή βάση κι αυτός ήταν μακριά. Δεν μπορείς να αποφασίζεις για τους παίκτες αν δεν τους βλέπεις στις προπονήσεις».

Γιατί δεν του είπατε να σταματήσει να παρεμβαίνει;

«Είχα πολλές συζητήσεις μαζί του».

Πώς ήταν οι σχέσεις σας;

«Εμπιστευόμουν και σέβομαι απόλυτα τις ποδοσφαιρικές γνώσεις του. Είχαμε μια καλή επαγγελματική σχέση, αλλά το πρόβλημα ήταν η προσέγγιση των γεγονότων. Το πρόβλημα δεν είναι να συμβουλεύεις. Το αποδέχομαι. Οταν, όμως, είσαι τεχνικός διευθυντής, πρέπει να είσαι εδώ κι όχι μακριά. Κι όλα αυτά επηρέαζαν την ομάδα».

Με τον κ. Κιντή;

«Έχω άριστη σχέση. Είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος, με έξοχες ιδέες, αλλά δεν ήταν το κατάλληλο τάιμινγκ για να εφαρμοστούν».

Γιατί δεν του είπατε ό,τι σας απασχολούσε;

«Του είπα για όλα τα προβλήματα. Απλώς συμβιβαστήκαμε».

Γιατί αποδεχθήκατε να δουλέψετε με περίπου 33 παίκτες κι όχι με μικρότερο ρόστερ;

«Η φιλοδοξία μας όταν ήρθα ήταν να δουλέψουμε με 18 παίκτες, συν κάποιους
νεαρούς. Ωστόσο, στην πορεία κάποιοι έμειναν, αν και τους είχαμε πει πως δεν τους υπολογίζαμε!».

Τους υπολογίζατε παρ' ότι έμειναν;

«Όχι. Και τους το είπαμε. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι είχαν συμβόλαια και είναι επαγγελματίες. Οπότε δεν ήταν εύκολο. Πρέπει να σεβαστούμε τους παίκτες. Αυτή την ερώτηση καλύτερα να την κάνεις στους διοικούντες για να την απαντήσουν».

Είστε υπεύθυνος για την τωρινή κατάσταση στον Πανιώνιο;

«Έχω κάνει λάθη. Θα άλλαζα την προσέγγιση του όλου εγχειρήματος. Θα ήθελα να έχουν αποκτηθεί δυο-τρεις ποιοτικοί παίκτες, να είχα μικρότερο ρόστερ και να έφτιαχνα μια ομάδα ενωμένη. Κι αυτό είναι το δυνατό μου σημείο. Να υπάρχει ενότητα σε μια ομάδα. Κανένας παίκτης δεν είχε πρόβλημα. Οι παίκτες ήταν μαζί μου. Ίσως να έκανα διαφορετικά κάποια μικροπράγματα (όπως κάποιες επιλογές στον αγώνα), αλλά κοιτώντας τον εαυτό μου στον καθρέφτη δεν είμαι εγώ ο υπεύθυνος. Δεν μετανιώνω και δεν έχω τύψεις».

``( απο την sportday).ΣΧΟΛΙΟ>>ΤΕΛΙΚΑ ΗΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!